تصور کنید در اوج حساس ترین دوره زندگی خود ، یعنی دوران بارداری ، با چالشی همچون مشکلات تنفسی ناشی از ساختار بینی مواجه شوید. شرایطی که نه تنها رفاه شما ، بلکه سلامت جنینتان را نیز به مخاطره می اندازد. اما اینجا یک سؤال اساسی مطرح می شود؛ آیا در چنین وضعیتی میتوان اقدام به عمل بینی کرد یا باید آن را به تعویق انداخت؟ این پرسش ، ذهن بسیاری از بانوان را به خود مشغول می کند. برای بسیاری ، عمل بینی قبل و یا بعد از بارداری ؟ به یک دوراهی تبدیل می شود. آیا بهتر است پیش از آغاز دوران بارداری به فکر اصلاح مشکلات بینی باشید یا باید صبر کنید تا این دوره حساس به پایان برسد؟ پاسخ به این سؤال نیازمند آگاهی از جزئیات ارتباط بین جراحی بینی و تغییرات فیزیولوژیک بارداری است. تغییرات هورمونی ، تورم بافت ها و حساسیت های بدن در این دوران عواملی هستند که تصمیم گیری را پیچیده تر می کنند.
چند وقت بعد از عمل بینی می توان باردار شد ؟
به طور کلی ، اگر جراحی بینی انجام داده اید و قصد دارید باردار شوید ، توصیه می شود دوازده ماه بعد از عمل بینی ، برای باردار شدن اقدام کنید. در طول این مدت ، بدن شما فرصت کافی دارد تا به طور کامل بهبود پیدا کند و به این ترتیب ، دوره ریکاوری ، به طور کامل و با کیفیت مطلوب سپری خواهد شد. البته ، بدن افراد با هم فرق می کند و از این رو بهتر است در این خصوص ، از جراح بینی خوب در تهران مشورت بگیرید. پزشک متناسب با شرایط عمومی بدن شما و نیز کیفیت فرایند بهبود ، توصیه سفارشی را در اختیار شما قرار خواهد داد.
بارداری بلافاصله بعد از عمل بینی
می توان بعد از عمل بینی برای باردار شدن اقدام کرد ولی معمولاً اقدام به بارداری بلافاصله بعد از جراحی بینی ، توصیه نمی شود چراکه همانطور که قبلاً گفته شد ، بدن بعد از پروسیجر رینوپلاستی ، به مدت زمانی برای بهبود یافتن نیاز دارد. بعد از سپری شدن این مدت ، در صورت تصمیم داشتن به بارداری می توان برای آن اقدام نمود. خوشبختانه ، رینوپلاستی یک پروسیجر زیبایی است که روی بهبود دادن زیبایی بینی و عملکرد آن تمرکز می کند و هیچ اختلالی در سیستم باروری یا تولید مثل ایجاد نمی کند. اگر قصد دارید برای باردار شدن اقدام کنید ، و از طرفی به تازگی عمل جراحی بینی انجام داده اید ، ایده آل ترین کار مشورت کردن با پزشک برای دریافت بهترین پلن است. توصیه های ارائه شده از طرف پزشک قطعاً بر اساس شرایطی فردی بیمار ارائه شده و می تواند به بهترین شکل راهنمای شما باشد. توصیه دکتر مجیدی به مراجعین خود این است که با گذشت 3 الی 6 ماه از زایمان ، می توانند برای عمل بینی اقدام کنند.
عمل بینی قبل یا بعد از بارداری
بارداری یک تصمیم کاملاً شخصی است که زوجین در خصوص آن به توافق رسیده و برای آن اقدام می کنند. قطعاً عوامل مختلفی از نظر مولفه های مادی و روحی و شرایط زندگی در عملی کردن این تصمیم دخیل هستند و به طور کلی یک تصمیم گیری بسیار حساس و مهم محسوب می شود. اما بهتر است در زمان تصمیم گیری در خصوص انجام جراحی بینی و بارداری ، بهتر است نکات زیر را مد نظر قرار دهیم:
زمان بندی : عمل بینی پروسیجری است که حتماً باید یک دوره ریکاوری ، بعد از آن سپری شود و در طول این دوره ، توصیه می شود که بیمار از انجام فعالیت های سنگین خودداری کند. اگر قبل از بارداری اقدام به عمل بینی کنید و مدت کوتاهی بعد از بارداری ، جراحی بینی انجام دهید ، کارهایی از قبیل بغل گرفتن کودک بدون شک ، باعث وارد آمدن فشار به بینی تان می شود و ممکن است نتیجه جراحی تان را خراب کند. از طرفی کودک نیاز به مراقبت دارد و بدون شک مراقبت از کودک فرصتی برای استراحت کردن برای شما باقی نخواهد گذاشت.
تغییرات هورمونی مرتبط با بارداری : بارداری با خود تغییرات هورمونی و تغییرات فیزیکی در بدن را به همراه می آورد. این تغییرات شامل افزایش وزن ، ورم کردن بدن و بینی و گرفتگی آن می باشد. همه این موارد می تواند نتیجه جراحی و حتی کیفیت پروسه بهبود را تحت تاثیر قرار دهد. به این ترتیب ، اغلب توصیه می شود تا زمانی که بعد از بارداری ، بدن تان به یک وضعیت ثابت دست پیدا کرد و دوره شیردهی تان به پایان رسید ، دست نگه دارید و پس از آن برای جراحی زیبایی بینی تان اقدام کنید. با همه این اوصاف ، تصمیم گیری در خصوص جراحی بینی و بارداری به اولویت های شخصی ، سبک زندگی و توصیه های پزشک وابسته است.
آیا بارداری بعد از جراحی بینی خطرناک است؟
اقدام به بارداری بعد از عمل بینی در صورتی که فاصله زمانی مناسب بین این دو پروسیجر وجود داشته باشد ، مشکلی ایجاد نکرده و هیچ خطری به دنبال نخواهد داشت. لذا به بانوانی که به تازگی عمل رینوپلاستی را از سر گذرانیده اند ، اکیدا توصیه می شود تا زمانی که ساختار بینی استحکام سابق خود را باز نیافته و زخم های ناشی از جراحی هنوز به طور کامل بهبود پیدا نکرده و ترمیم نشده اند ؛ از اقدام به بارداری اجتناب نمایند و به این منظور حداقل 6 ماه صبر کنند. البته در ایده آل ترین حالت ، بهتر است یک سال بعد از عمل بینی اقدام به بارداری صورت پذیرد.
عمل بینی در دوره بارداری
تحت شرایط نرمال توصیه می شود که جراحی های زیبایی از قبیل عمل بینی که جراحی های گزینشی محسوب شده و محدودیت زمانی برای انجام آنها وجود ندارد ، در طول دوره بارداری انجام نشود چراکه دوره بارداری یک دوره بسیار حساس است و ایمنی و سلامت مادر و فرزند اولین اولویت در میان تصمیمات پزشکی خواهد بود. در طول دوره بارداری ، بدن زن در معرض تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی زیادی قرار می گیرد که می تواند بر روی پروسه بهبود اثر گذاشته و خطر بروز عوارض جانبی را به همراه داشته باشد. همه این موارد به طور بالقوه ممکن است به جنین در حال رشد ، آسیب وارد کند. بعلاوه ، استفاده از داروهای بیهوشی و برخی داروهای خاص استفاده شده در طول جراحی نیز برای مادر و فرزند خطرناک است. به طور کلی ، توصیه می شود که تا زمان تکمیل دوره بارداری و زایمان و شیردهی دست نگه داشته شود و بعد از سپری شدن این دوره ، برای عمل بینی اقدام گردد تا دوره بارداری و زایمان و شیردهی که دوره های بسیار حساسی هستند ، با بیشترین کیفیت ، سپری شوند و عدم رعایت فاصله زمانی در جراحی بینی و بارداری ، اختلالی در نتیجه هر دو فرایند ایجاد نکند.
آیا در صورت تنگی مجاری تنفسی در دوران بارداری می توان جراحی بینی انجام داد؟
گاها برخی بانوان به دنبال مشکلات عملکردی بینی اعم از انحراف بینی ، شکستگی بینی و مواردی از این دست دچار تنگی مجاری تنفسی می شوند و در نتیجه تامین اکسیژن مورد نیاز برای بدن آن ها به مخاطره می افتد؛ حال این سوال پیش می آید که چنانچه یک خانم باردار در دوران حاملگی خود به هر دلیلی با تنگ شدن مجاری تنفسی مواجه گردد آیا می تواند برای رفع این مشکل تحت عمل بینی قرار گیرد یا خیر؟ در چنین مواردی ممکن است حتی علیرغم بارداری، توصیه به انجام جراحی بینی گردد؛ اما باید خاطر نشان شد که احتمال آن بسیار ناچیز است.
آیا مصرف قرص ضد بارداری قبل از عمل بینی ضرورت دارد؟
بعضا برخی خانم ها بر اساس شایعاتی که می شنوند این طور تصور می کنند که مصرف قرص ضد بارداری ، نتیجه جراحی بینی را تحت الشعاع قرار داده و تاثیر منفی بر آن می گذارد. در این خصوص باید بگوییم که قبل از عمل بینی ، ضرورتی برای قطع قرص های ضد بارداری وجود ندارد و شما می توانید این دارو را مطابق با دستورالعمل پزشک خود به مصرف برسانید.
آیا بارداری روی بینی عمل شده اثر می گذارد؟
بارداری به طور بالقوه روی نتایج رینوپلاستی به طور موقتی اثر می گذارد. در طول حاملگی تغییرات هورمونی باعث احتباس مایعات و ورم در بخش های مختلف بدن از جمله بینی می شود. این تغییرات می تواند روی شکل ظاهری بینی اثر گذاشته و نتیجه جراحی را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل توصیه می شود تا بعد از اتمام دوره بارداری و شیردهی دست نگه دارید و بعد از آن برای جراحی های زیبایی اقدام کرده و از اقدام برای عمل بینی و بارداری در یک فاصله زمانی کوتاه بپرهیزید. صبر کردن تا تکمیل این دوره ها باعث می شود که هم دوره حاملگی و زایمان موفقی داشته باشید و سلامت خود و فرزندتان را تضمین کرده و هم بهترین نتیجه را از جراحی زیبایی تان به دست آورید.
آیا بارداری باعث ورم بینی عمل شده می شود؟
اگر قبلاً عمل بینی انجام داده اید و اکنون باردار شده اید ، بهتر است بدانید که تغییرات هورمونی در دوره حاملگی باعث می شود که قسمت های مختلف بدن از جمله بینی دچار ورم شود. البته این ورم موقتی بوده و بعد از زایمان به طور خودبخود رفع خواهد شد. بنابراین جایی برای نگرانی وجود ندارد و ورم دوره بارداری ، اختلالی در نتیجه جراحی بینی تان ایجاد نکرده و زیبایی آن را مختل نخواهد کرد.
عمل بینی و شیردهی به کودک
هدف عمده رینوپلاستی شکل دادن به بینی و بهبود دادن شکل ظاهری و عملکرد آن است. این پروسیجر جراحی ، روی بینی تمرکز می کند و مستقیماً روی شیردهی تاثیری نمی گذارد چون در طول آن ، مجاری شیر در سینه ها که کار تولید شیر برای کودک را انجام می دهند ، درگیر نمی شوند و در نتیجه در عملکرد آنها اختلالی ایجاد نخواهد شد. ولی با توجه به اینکه پروسیجر جراحی بینی یک فرایند گزینشی است و در مقایسه با آن دوره شیردهی و تغذیه سالم کودک از اهمیت بیشتری برخوردار است ، بهتر است در طول دوره شیردهی ، برای تضمین سلامت کودک ، برای عمل ، اقدام نشده و این پروسیجر به بعد از تکمیل دوره تغذیه کودک با شیر مادر موکول شود.