روش صحیح تمیز کردن بینی بعد از جراحی ( تهیه سرم شستشوی بینی )

فهرست مطالب

یکی از اصلی ‌ترین مراقبت ‌های بعد از جراحی بینی شستشوی بینی بعد از عمل است. پس از عمل ، بینی شما دچار تورم و تجمع ترشحات می‌شود. این شرایط می ‌تواند منجر به احساس ناراحتی ، دشواری در تنفس و حتی عفونت شود. به همین دلیل است که تمیز کردن بینی بعد از جراحی یک گام ضروری در روند بهبودی محسوب می‌ شود. در هفته‌ های نخست پس از جراحی ، مخاط و خون خشک ‌شده در بینی جمع شده و مانع از تنفس راحت و درست می ‌شوند. این موضوع نه تنها آزاردهنده است ، بلکه می ‌تواند باعث طولانی ‌تر شدن روند بهبودی نیز بشود. تصور کنید هر بار که می‌ خواهید نفس بکشید ، به خاطر تجمع ترشحات در بینی دچار مشکل شوید. حتی ممکن است بخواهید بینی ‌تان را فین کنید ، اما نمی ‌دانید چگونه این کار را بدون آسیب زدن به بافت ‌های حساس و ظریف داخل بینی انجام دهید. اینجاست که نیاز به یک راه‌ حل مؤثر برای شستشوی بینی بعد از عمل به شدت احساس می‌ شود. در این مرحله ، بسیاری از افراد سردرگم هستند که چگونه باید بینی ‌شان را به درستی و بدون آسیب شستشو دهند. نگران نباشید! شستشوی بینی با استفاده از سرم نمکی و یا اسپری ‌های شستشو ، یکی از روش ‌های ساده و بی ‌خطر برای پاک ‌سازی بینی است که به خروج مخاط و ترشحات خشک شده کمک می ‌کند. با اجرای این روش نه تنها راه تنفسی خود را باز نگه می ‌دارید، بلکه از بروز عفونت ‌ها و مشکلات احتمالی دیگر هم جلوگیری می ‌کنید.

تمیز کردن بینی بعد از جراحی

فواید تمیز کردن بینی بعد از جراحی

تمیز کردن بینی بعد از عمل ، فواید متعددی از جمله موارد زیر را به همراه دارد:

  • سرعت دادن به روند بهبود: تمیز کردن بینی بعد از جراحی باعث می شود که مجاری بینی پاک و مرطوب شده و پروسه بهبود سرعت گرفته و احتمال عفونت ، به حداقل سطح ممکن برسد.
  • کاهش ورم : تمیز کردن بینی با استفاده از محلول سالین یا اسپری بینی به کاهش ورم و التهاب که بعد از جراحی ، یک عارضه اجتناب ناپذیر است کمک می کند.
  • بهبود تنفس : رینوپلاستی باعث گرفتگی موقتی بینی و انسداد مجاری آن می شود. تمیز کردن بینی بعد از عمل باعث می شود که جریان هوا به شکلی راحت تر در سوراخ های بینی انجام شده و تنفس از کیفیت بیشتری برخوردار باشد.
  • جلوگیری از پوسته شدن : بعد از عمل بینی ، اغلب در داخل بینی پوسته هایی شکل می گیرد. تمیز کردن بینی بعد از جراحی باعث از بین رفتن این پوسته ها شده و نمی گذارد که این پوسته ها ، روند بهبود را مختل کنند.

مدت زمان تمیز کردن بینی بعد از جراحی

بعد از عمل بینی ، بهترین جراح بینی جراح توصیه های لازم را در خصوص نحوه تمیز کردن بینی بعد از عمل و نیز مدت زمان اجرای آن در اختیار بیمار قرار می دهد. به طور کلی ، در طول چند روز اول ، از اسپری سالین برای تمیز کردن دماغ بعد از عمل استفاده می شود تا مجاری بینی تمیز و مرطوب بماند. بعد از سپری شدن دوره بهبود اولیه به مدت 1-2 هفته ، لازم است پروسه تمیز کردن بینی بعد از جراحی را دنبال کنید. در طول دوره تمیز کردن بینی ، پمادهایی نیز برای کمک به رطوبت رسانی و نیز مراقبت از بینی در برابر عفونت ، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

فین کردن بینی بعد از عمل

بعد از جراحی بینی احساس می کنید سوراخ های بینی تان گرفته است و به نوعی این حالت ، شما را کلافه می کنید و دوست دارید برای رفع این حالت گرفتگی ، فین کنید. فین کردن بعد از این پروسه زیبایی ظریف ممکن است باعث شود که رگ های خونی حساس و آسیب پذیر در بینی تان دچار پارگی شوند و این اصلاً اتفاقی خوبی نبوده و نتیجه جراحی و دوره بهبود را مختل می کند. به طور کلی توصیه می شود که حداقل برای یک هفته اول بعد از جراحی ، به هیچ وجه فین نکنید. بافت های بینی در طول این دوره ، در حال بهبود هستند و فین کردن برای تمیز کردن سوراخ های بینی ، باعث آسیب دیدن این بافت ها می شود.

تمیز کردن خارج بینی بعد از عمل

بعد از جراحی ، تمیز نگه داشتن خارج بینی بمنظور پیشگیری از بروز عفونت و ارتقا دادن بهبود ، یکی از الزامات مراقبت های بعد از جراحی بینی است. برخی از نکاتی که می توان برای تمیز کردن بینی بعد از جراحی اجرا کرد شامل موارد زیر می باشد:

  • از مواد پاک کننده ملایم استفاده کنید. جراح بینی شما تمیز کننده های مخصوصی را جهت استفاده در بیرون بینی به شما توصیه می کند. این پاک کننده اغلب یک محصول ملایم و بدون عطر است که برای پوست های حساس مناسب است.
  • از پارچه نرم استفاده کنید. بیرون بینی را به آرامی با یک پارچه مرطوب تمیز کنید. به هیچ وجه پارچه خشن و زیر را روی پوست نکشید.
  • حتماً در زمان تمیز کردن خارج بینی ، با ملایمت این کار را انجام دهید. خصوصاً در زمان تمیز کردن اطراف برش و نواحی که متورم هستند ، با ملایمت عمل کنید.
  •  بعد از تمیز کردن بینی ، به طور کامل نواحی مرطوب را خشک کنید. در زمان خشک کردن پوست ، به هیچ وجه پارچه را سفت روی پوست نکشید.

اگر در خصوص تمیز کردن بینی بعد از جراحی دغدغه یا نگرانی دارید ، حتماً با پزشک مشورت کنید. پزشک دستورالعمل های دقیقی را در اختیار شما قرار خواهد داد.

تميز كردن بينی بعد از عمل با گوش پاک کن

بعد از عمل بینی ، پاکسازی و تميز كردن بينی بعد از عمل با گوش پاک کن یکی از روش ‌هایی است که بسیاری از افراد برای حفظ بهداشت و جلوگیری از تجمع ترشحات و خون خشک شده استفاده می ‌کنند. استفاده از گوش پاک ‌کن نیازمند دقت و رعایت تکنیک ‌های صحیح است تا به بافت ‌های حساس داخلی بینی آسیب وارد نشود.

۱. انتخاب گوش پاک ‌کن مناسب : برای تميز كردن بينی بعد از عمل با گوش پاک کن بهتر است از گوش پاک ‌کن‌های استریل و با سر نرم استفاده کنید. گوش پاک ‌کن‌ هایی که پرز دارند ممکن است باعث ایجاد تحریک و حساسیت در داخل بینی شوند. دقت کنید که قبل از شروع ، حتماً گوش پاک ‌کن ‌ها تمیز و بسته ‌بندی آن‌ها باز نشده باشد.
۲. مرطوب کردن گوش پاک ‌کن : خشکی گوش پاک ‌کن می ‌تواند باعث تحریک زخم ‌ها شود. بهتر است قبل از استفاده ، گوش پاک‌ کن را با محلول نمکی یا آب استریل مرطوب کنید. این کار نه تنها باعث نرمی گوش پاک ‌کن می ‌شود ، بلکه به پاکسازی بهتر ترشحات و خون خشک شده نیز کمک می ‌کند.
۳. طرز استفاده صحیح : برای تميز كردن بينی بعد از عمل با گوش پاک کن ، باید به آرامی و بدون فشار اضافی آن را داخل بینی قرار دهید. دقت کنید که گوش پاک ‌کن را بیش از حد درون بینی فرو نبرید ؛ زیرا این کار می ‌تواند به زخم‌ ها آسیب برساند و باعث خونریزی شود. با حرکات ملایم ، ترشحات را پاک کنید و هر گوش پاک ‌کن را فقط برای یک بار استفاده نمایید. پس از هر بار پاک کردن ، گوش پاک ‌کن جدیدی را بردارید تا از انتقال باکتری ‌ها جلوگیری شود.

نحوه شست و شوی بینی بعد از عمل

بعد از جراحی رینوپلاستی ، لازم است دستورالعمل های مربوط به تمیز کردن داخل بینی با دقت دنبال شود تا فرایند بهبود ، با کیفیت مطلوب پیش رفته و خطر برزو عفونت و سایر عوارض جانبی به حداقل برسد. جراح توصیه هایی را در خصوص استفاده از اسپری سالین برای آبکشی داخل بینی و تمیز و مرطوب نگه داشتن آن برایتان تجویز می کند.
برای استفاده از اسپری سالین ، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • دست ها را به طور کامل با اّب و صابون بشویید.
  • یک سرنگ بدون سوزن را با محلول سالین پر کنید و آن را به همان روشی که جراح به شما توصیه کرده ، در مقابل سوراخ بینی قرار دهید.
  • جلوی سینک خم شوید.
  • محلول را وارد سوراخ بینی کنید به طوریکه از سوراخ دیگر بینی خارج شود.
  • همین کار را در سوراخ دیگر بینی تکرار کنید.
  • به آرامی فین کنید تا مخاط و محلول سالین اضافی از بینی خارج شود.

حتماً از اسپری سالین استریل استفاده کرده و دستورات پزشک را در خصوص روند شستشوی بینی با دقت دنبال کنید. اگر سوال یا دغدغه ای در این خصوص دارید حتماً از جراح خود کسب راهنمایی کنید.

پمادهای مورد استفاده در فاز تمیز کردن بینی بعد از جراحی

بعد از رینوپلاستی ، پزشک به شما توصیه می کند که برای تمیز و مرطوب نگه داشتن خارج بینی ، پمادهایی را مورد استفاده قرار دهید. برخی از این پمادها شامل موارد زیر می باشد :

  1. پماد آکوافور : این پماد یک محصول ملایم و بدون عطر است که می تواند به مرطوب شدن و محافظت از پوست اطراف بینی کمک کند.
  2. نئوسپورین : این پماد آنتی بیوتیک می تواند به پیشگیری از عفونت و ارتقا یافتن روند بهبود کمک کند.
  3.  پلی اسپورین : این پماد نیز دارای خواص انتی بیوتیکی بوده و می تواند در پیشگیری از عفونت ، مفید واقع شود.

نکته حائز اهمیت این است که قبل از استفاده از هر یک محصولات فوق ، لازم است حتماً دستورات پزشک را با دقت مد نظر قرار دهید و در صورتی که سوالی در این خصوص دارید حتماً از پزشک تان بپرسید.

طرز تهیه سرم شستشوی بینی بعد از عمل

می توانید با استفاده از مواد اولیه موجود در منزل ، به راحتی محلول سالین را تهیه کنید. یک فنجان را با آب جوشیده پر کرده و اجازه بدهید تا کاملاً خنک شود. سپس یک قاشق چایخوری نمک دریا را در داخل آن بریزید و آنها را خوب هم بزنید تا نمک به طور کامل در آب حل شود. سپس با اجرای دستورالعمل های توصیه شده در بخش شستشوی داخل بینی ، اقدام به تمیز کردن بینی بعد از عمل کنید.

بهترین سرم برای تمیز کردن بینی بعد از عمل

طبیعتا برای تمیز کردن داخل بینی می بایست از برخی سرم های شستشو استفاه نمود تا داخل آن به طور دقیق تمیز پاکسازی شود. سرم های شستشو که برای بینی می توانید از آنها استفاده کنید شامل: کلراید ، سرم نرمال سالین ، انواع سرم های نمکی هستند. البته که دریافت مشاوره پزشک برای انتخاب شوینده مناسب نیز چندان در رویه درمان بی تاثیر نیست چرا که تکنیک و یا حتی دارویی که برای بدن شما مناسب باشد تنها توسط پزشک متخصص قابل تشخیص است.

نبایدهای تمیز کردن بینی بعد از جراحی

برخی افراد با شنیدن جمله تمیز کردن بینی سریعا به فکر فین کردن می افتند. باید در نظر داشته باشید یکی از بدترین اقداماتی که فرد بعد از عمل می تواند انجام دهد ، فین کردن است. بنابراین برخی از نبایدهای حین تمیز کردن دماغ بعد از بینی شامل:

  1. عدم استفاده از وسایل استریل و تمیز (دوبار استفاده از یک دستمال یا گوش پاک کن )
  2. شستن صورت با تامپون
  3. داخل بردن انگشت
  4.  استفاده از آب پر فشار برای شستن صورت

مهمترین نکاتی که باید در مورد شستن بینی بدانید

  • هنگام شستشوی دماغ ، سرم به داخل حلق وارد نشود.
  • از وسایل استریل و تمیز برای شست و شو استفاده کنید.
  • از گوش پاک کن برای کندن لخته خون های کنار بینی استفاده کنید.
  •  نگران گرفتگی بینی در روزهای ابتدایی نباشید ؛ چرا که با گذشت زمان و از بین رفتن لخته ها بهبود خواهند یافت.
  •  حتما برای تمیز کردن بینی با پزشک خود مشورت کنید.
  •  اگر بینی را نشویید ، ممکن است با درد در این ناحیه رو به رو شوید.
  •  عدم شست و شوی بینی بوی بد از بینی یا عفونت را برای شما به همراه می آورد.
  •  دست خود را به هیچ عنوان داخل بینی نبرید.

عوارض تمیز نکردن بینی بعد از عمل

بعد از جراحی بینی ، عدم مراقبت و شستشو ندادن بینی ممکن است مشکلات جدی به وجود آورد. بینی بعد از عمل جراحی به زمان و مراقبت کافی برای بهبود نیاز دارد و عدم رعایت بهداشت می‌ تواند منجر به بروز عوارض غیرقابل پیش ‌بینی شود. در ادامه به برخی از عوارض تمیز نکردن بینی بعد از عمل می ‌پردازیم که توجه به آن ‌ها ضروری است.

  1.  ایجاد عفونت : یکی از عوارض شستشو ندادن بینی پس از عمل ، افزایش خطر عفونت در بافت ‌های داخلی بینی است. تجمع ترشحات و لخته ‌های خون می ‌تواند محیط مناسبی برای رشد باکتری‌ ها و قارچ‌ ها فراهم کند. عفونت در بینی باعث درد ، التهاب و در موارد شدیدتر به بروز تب و ترشح چرک می ‌انجامد که ممکن است به درمان دارویی و حتی جراحی مجدد نیازمند شوید.
  2.  افزایش تورم و التهاب : بعد از عمل ، بینی معمولاً دچار التهاب و تورم است. در صورتی که تمیز کردن بینی بعد از عمل انجام نشود، این تورم و التهاب به مرور زمان افزایش پیدا کرده و روند بهبودی کندتر می ‌شود. عدم تخلیه ترشحات باعث تشدید التهاب و به تأخیر انداختن کاهش ورم در ناحیه بینی می‌ گردد.
  3.  انسداد مجاری تنفسی : تجمع خون خشک شده و ترشحات درون بینی می ‌تواند باعث انسداد مجاری تنفسی شود و در نتیجه ، تنفس فرد را دچار مشکل کند. تمیز نکردن بینی بعد از عمل در این حالت می ‌تواند به احساس سنگینی و ناراحتی هنگام تنفس منجر شده و خستگی و سردرد را برای بیمار به همراه داشته باشد.
  4.  بروز اسکار و جای زخم : در صورتی که بینی بعد از جراحی به درستی تمیز نشود ، ممکن است زخم‌ های داخلی به درستی بهبود نیابند و با ایجاد بافت ‌های اسکار (جای زخم) همراه شوند. در این صورت شستشو ندادن بینی می ‌تواند بر ظاهر نهایی آن تأثیر منفی بگذارد و حتی نتیجه جراحی را زیر سوال ببرد. به همین دلیل ، مراقبت و تمیز کردن منظم بینی برای جلوگیری از ایجاد جای زخم بسیار حائز اهمیت است.
  5.  طولانی شدن دوره نقاهت : عدم توجه به بهداشت و تمیز کردن بینی بعد از عمل می ‌تواند دوره نقاهت را طولانی ‌تر کند. تمیز کردن و شستشوی منظم بینی از عوامل مهمی است که به کاهش زمان بهبودی کمک می‌کند و از بروز عوارضی که می ‌تواند نیاز به درمان ‌های بیشتر را ایجاد کند ، جلوگیری می نماید.
دکتر محمد مجیدی
جراح و متخصص گوش و حلق و بینی

دکتر محمد مجیدی ، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در شهر تهران هستند. ایشان با سال ها سابقه در این زمینه و بهره گیری از تکنیک جدید رینوپلاستی طبیعی شیک ، در کسب رضایت بیماران و افزایش آمار عمل های موفق ، عملکرد مطلوبی داشته است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

چاپ صفحه
پرینت