اگر بعد از رینوپلاستی ، بینی تان متورم شد ، تعجب نکنید! ورم بینی بعد از جراحی یک واکنش کاملا طبیعی بافت های بینی و صورت به تغییرات انجام شده است. تورم ایجاد شده برای دماغ موقتی است و شما به کمک نکات مراقبتی می توانید خیلی سریع آن را برطرف کنید. اینکه چرا پس از عمل ، بینی ورم می کند و چه کارهایی برای بهبود آن می توانید انجام دهید را در ادامه به شما می گوییم.
علت ورم بینی بعد از جراحی چیست؟
ورم بینی به دلیل قرار گرفتن تحت یک پروسیجر تهاجمی اتفاق می افتد و در طول دو مرحله فروکش می کند. در مرحله اول ، ورم بینی در مدت بسیار کوتاهی بعد از عمل تقریباً در طول هفته های اول یا دوم ، فروکش می کند. در این مرحله ، نتیجه عمل ارتقا پیدا می کند و بافت و استخوان بینی بهبود می یابد. مرحله دوم اغلب در ماه سوم اتفاق می افتد. البته ، فروکش کردن کامل ورم ، معمولاً بیش از سه ماه طول می کشد و به طور کلی ، در طول یک سال اول بعد از عمل ، مرتباً شاهد زیبا و زیباتر شدن بینی تان خواهید بود.
برای کاهش ورم بینی بعد از جراحی چه بخوریم؟
در 24 ساعت اول بعد از عمل ، برای اجتناب از اختلالات ناشی از داروهای بیهوشی ، غذای میکس شده حاوی مقدار کافی مواد پروتئینی و کربوهیدرات میل کنید. این رژیم غذایی به کاهش التهاب کمک می کند. نوشیدن مقدار فراوان آب و اجتناب از مصرف کافئین و الکل بسیار حائز اهمیت است.
در هفته اول بهتر است غذاهایی میل کنید که نرم بوده و نیاز چندانی به جویده شدن ندارند. ماست ، تخم مرغ ، املت ، سیب زمینی پوره و پودینگ غذاهای مناسبی هستند. همچنین نوشیدن آبمیوه های تازه و میوه های پر آب از قبیل توت فرنگی و هندوانه نیز توصیه می شود. بعد از هفته دوم می توانید رژیم نرمال را از سر بگیرید ولی با توجه به اینکه واکنش بدن هر فرد به جراحی متفاوت است ، بهتر است جانب احتیاط را رعایت کرده و همچنان از میل کردن غذاهای سفت و کرانچی خودداری کنید.
بهترین راه های کاهش ورم بینی بعد از عمل
کاهش ورم بعد از رینوپلاستی کار آسانی نیست ولی استراتژی هایی وجود دارد که می تواند به مدیریت آن کمک کند. برخی از این نکات عبارتند از:
- سیگار نکشید. سیگار کشیدن سرعت پروسه بهبود را کاهش می دهد و خطر عفونت را بالا می برد.
- از دستگاه های مرطوب کننده برای مرطوب شدن محیطی که در آن نفس می کشید استفاده کنید.
- ویتامین ث و مکمل های آرنیکا مصرف کنید تا سرعت روند بهبود بالا رود.
- مراقب باشید فشاری به بینی تان وارد نشود.
- از کارهایی که باعث ایجاد استرس می شود دوری کنید.
- تزریق آمپول کورتون برای بعضی از افراد جهت کاهش تورم بینی نیاز است.
برای خوابیدن ورم بینی بعد از رینوپلاستی ، چگونه بخوابیم؟
خوابیدن به پشت در موقعیتی که صورت رو به بالا باشد ، می تواند به کاهش ورم و به حداقل رساندن گرفتگی بینی کمک کند. خوابیدن تحت زاویه 35-45 درجه به حالت لم داده ، بهترین پوزیشن محسوب می شود. حداقل در طول هفته اول ، لازم است در این حالت بخوابید ولی معمولاً توصیه می شود این موقعیت خوابیدن را قبل از بازگشت به پوزیشن نرمال خواب ، به مدت 10-14 روز ادامه دهید.
جلوگیری از متورم شدن بینی بعد از جراحی
یکی از رایج ترین سوالاتی که از بهترین جراح بینی تهران پرسیده می شود این است که چگونه می توان از بروز تورم جلوگیری کرد. ورم واکنش طبیعی بدن به جراحی تهاجمی بوده و قابل پیشگیری نمی باشد ولی با انجام اقداماتی می تواند آن را مهار کرده و از شدت آن کم کرد. برای مثال ، در طول چند هفته اول بعد از جراحی ، غذاهای سالم میل کنید.
- از نوشیدن الکل اجتناب کنید.
- غذاهای تند و پر نمک میل نکنید.
- از میل کردن غذاهای سفت خودداری کنید.
- سرتان را خم نکنید و از انجام فعالیت های فیزیکی یا ورزشی سنگین خودداری کنید.
- در طول 48 ساعت اول بعد از عمل ، روی صورت کمپرس سرد قرار دهید.
ورم بینی استخوانی بعد از عمل
بینی استخوانی به واسطه داشتن پوست نازک تر در مقایسه با بینی گوشتی ، ورم کمتری را تجربه می کند. این ورم به دلیل ضربات وارد شده به بینی در حین دستکاری آن در طول جراحی بینی استخوانی ایجاد می شود و ورم نشانه واکنش طبیعی بدن در تلاش برای کاهش دادن التهاب در ناحیه جراحی شده است. همچنین احتباس مایع در حد فاصل بین پوست و بافت بینی نیز موجب ایجاد ورم می شود. دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب ، استفاده از کمپرس سرد ، اجتناب از پایین آوردن سر و ماساژ دادن بینی در صورت صلاحدید جراح ، می تواند به کاهش تورم در بینی استخوانی کمک کند.
ورم چشم بعد از عمل
بسیاری از بیماران کنجکاوند بدانند که آیا ورم چشم بعد از جراحی بینی طبیعی است یا خیر. التهابی که در ناحیه چشم بعد از عمل اتفاق می افتد کاملاً طبیعی است چون وقتی بینی تحت جراحی قرار می گیرد ، رگ های خونی فراوانی که در اطراف چشم ها قرار دارند نیز تحت تاثیر واقع می شوند که این امر نهایتاً منجر به ایجاد ورم و کبودی در اطراف چشم ها می شود و در طول مدت کوتاهی با پیشرفت دوره بهبود رفع می شود. میزان این ورم و کبودی به شدت پیچیدگی جراحی بستگی دارد و با اجرای دقیق توصیه های پزشک در فاز مراقبت های بعد از عمل بینی می توان سرعت بهبود آن را افزایش داد.
ورم دور چشم بعد از جراحی بینی
تجربه تورم دور چشمها پس از جراحی رینوپلاستی یک کاملاً مسئله طبیعی است. این تورم به طور عمده ناشی از دستکاری شدن و تغییر بافت ها در حین جراحی است و ممکن است مدتی طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد. در ادامه چند توصیه مهم برای مدیریت و کاهش ورم چشم بعد از عمل بینی را در اختیارتان گذاشته ایم :
- بالا نگه داشتن سر: سعی کنید سرتان را بالا نگه دارید ، به ویژه هنگام خواب. این کار میتواند کمک کند تا ورم ایجاد شده اطراف چشمها کاهش یابد.
- کمپرسهای سرد: استفاده از کمپرسهای سرد یا پکهای یخ بر روی نواحی متورم ، میتواند به کاهش آن کمک کند. حتماً دستورات جراح را در مورد مدت زمان و تکرار استفاده از کمپرسهای سرد رعایت کنید.
- دنبال کردن دستورالعملهای پس ازعمل جراحی: پیروی از دستورالعملهای مراقبتی پس از جراحی که از سوی پزشک ارائه می شوند بسیار حیاتی است. پزشک برای کنترل ورم به شما باید و نبایدهای لازم را گوشزد می کند.
- اجتناب از فعالیتهای سنگین: از فعالیتهایی که باعث بالا رفتن فشار و جریان خون در صورت می شوند ، مثل تمرینات سنگین ورزشی ، برای مدتی پس از عمل دور بمانید تا ورم اطراف چشم تشدید نشود.
- صبر: تورم یک قسمت طبیعی از فرآیند بهبود است و بسته به عوامل مختلف ممکن است چند هفته یا حتی ماهها طول بکشد تا کاملاً بهبود یابد. صبور باشید و به بدنتان زمان لازم برای ریکاوری را بدهید.
ورم صورت بعد از عمل بینی چقدر طول می کشد؟
با توجه به اینکه بدن هر بیمار دارای ویژگی های یونیک خود می باشد ، طول مدت فروکش کردن ورم بعد از عمل نیز در افراد مختلف ، فرق می کند. پوست بینی مردان ضخیم تر است پس به زمان بیشتری برای خوابیدن ورم نیاز دارند. زمان مورد نیاز برای کاهش ورم بعد از جراحی ترمیمی نیز در مقایسه با عمل اولیه بیشتر است. معمولاً تا ماه چهارم ، 90-95% ورم می خوابد و 5-10% باقیمانده نیز طی 9 تا 12 ماه پس از آن ، فروکش خواهد کرد.
ورم بینی گوشتی بعد از عمل چقدر طول می کشد؟
بینی گوشتی به دلیل ضخامت بیشتر پوست ، به زمان بیشتری برای فروکش کردن ورم بعد از عمل نیاز دارد. این ورم ، بخش های مختلف بینی را تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب در طول سه روز اول به اوج می رسد. نوک بینی بخشی است که فروکش کردن ورم در آن دیرتر از بقیه جاها اتفاق می افتد و گاهی بعد از 18 ماه ، ورم این قسمت از بینی از بین می رود.
پره های بینی نیز به دلیل دستکاری شدن برای تغییر اندازه، دچار ورم می شوند. همچنین در بینی های گوشتی گاهی ورم یکطرفه در بینی اتفاق می افتد که البته در چنین شرایطی لازم است اندکی صبور باشید. اگر بعد از سپری شدن یک دوره زمانی مثلاً یک ماهه، این تورم شکل گرفته به صورت یکطرفه فروکش نکرد، باید به پزشک خود مراجعه کنید تا علت آن را مورد بررسی قرار دهد.
ورم بینی بعد از برداشتن چسب
چسب زدن به بینی بنا به دلایل متعددی مفید است و عمدتاً به مهار نوسانات ورم بعد از عمل کمک می کند. برخی بیماران ترجیح می دهند در طول یک تا دو ماه اول بعد از جراحی ، به طور مداوم به بینی خود چسب بزنند. برخی نیز ترجیح می دهند تنها در طول شب که ورم بینی شدت پیدا می کند ، به آن چسب بزنند. البته چسب زدن به بینی بعد از عمل ، در همه بیماران ضروری نیست و جراح پلاستیک بینی بنا به تشخیص خود ، توصیه های لازم در خصوص نیاز به انجام این کار و مدت آن را تجویز می کند.
به یاد داشته باشید که فرآیند بهبود هر فرد منحصر به فرد است و تجربیات افراد ممکن است تا حدی متفاوت باشد. اگر نگرانی خاصی دارید یا اگر بهبودی تورم بیش از حد مورد انتظار طول کشید و بجای کاهش ، رو به افزایش رفته است ، حتما با جراح خود تماس بگیرید و توصیه ها لازم را دریافت کنید.